Nyttigt hembakat knäckebröd

Nyttigt hembakat knäckebröd recept

Knäckebröd är både gott och nyttigt. Är det hemgjort smakar det ännu bättre förstås. Prova vår grova variant med en härlig blandning av fröer.

Publicerad: 2014-Sep-tis

Ca 15 bröd | Tillagningstid: 2 timmar

Ingredienser:

5 dl vatten
50 g jäst
2 msk honung
2 msk rapsolja
6 dl vetemjöl
7 dl rågmjöl
1 dl chiafrön
1 msk krossade anisfrön
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
1 msk malen kummin
20 g flingsalt

Så här gör du:

  1. Värm vattnet till 37 grader (stoppa ner lillfringret och om det känns varmt, men inte tillstymmelse till hett är det lagom).
  2. Smula ner jästen i vattnet.
  3. Häll vatten, pumpakärnor, frön, kryddor, rågmjöl, vetemjöl och honung i matberedaren och kör tills allt blandats.
  4. Alternativt knåda samman på ett bakbord. Täck med plastfolie och låt jäsa 1 timme.
  5. Sätt ugnen på 250 grader.
  6. Dela upp degen i 15 bitar och rulla dem till bollar.
  7. Se till att ha rikligt med rågmjöl på degen då den är ordentligt kladdig.
  8. Kavla ut varje boll till en riktigt tunn kaka.
  9. Grädda på en het sten eller plåt 3-4 min på var sida.
  10. Håll koll på bröden, gränsen mellan perfekt gräddad och bränd är hårfin.
  11. Låt svalna på galler.

Servera med ett lager Lätta och en god smakrik ost.