Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Margarin – som Lätta – är en blandning av vegetabiliska oljor, vatten och ibland mjölk tillsammans med lecitin från sojabönor och solrosfrön. Inga konstigheter alltså. Skillnaden mot smör är att margarin innehåller både mindre och nyttigare fett som hjälper till att hålla kolesterolet på normala nivåer.

Det är inget nytt påhitt. Vi har brett margarin på våra mackor och använt det i matlagningen sedan 1800-talet. Att margarin uppfanns berodde på smörbrist. Genom smart forskning fick vi ett alternativ som är minst lika bra som smör.

Margarin har ibland haft ett oförtjänt dåligt rykte. Och det finns många myter. En är den om att det skulle finnas plastkulor i matfettet. Myten uppstod i jämförelse med tandkräm som ofta har små polerande plastkulor. Ryktet var att det var plastkulor som gjorde margarinet bredbart direkt från kylen. Men förklaringen är att vattnet i margarinet ibland kan bilda små pärlor. Det är helt naturligt, och det finns förstås ingen plast i våra produkter.

Margarin som Lätta är dessutom ett klimatsmart val. Studier har visat att margarin i vissa fall har hälften så stor miljöpåverkan jämfört med smör. Lätta är ett därför ett lätt val för dig som ofta är ute i naturen och bryr dig om miljön.