
Varför Margarin?
Margarin har funnits på våra mackor och livsmedelshyllor sedan 1800-talet. Det tycker vi att det ska fortsätta göra, för både hälsa och klimat.
Alla våra produkter är bättre för både miljön, klimatet och hälsan än mjölkbaserade produkter som smör. De innehåller inga transfetter och innehåller nyttiga omättade fetter. I nya Lätta ökar vi mängden nyttig rapsolja och tillsätter solrosolja och kokosolja i stället för palmolja. I övrigt är receptet detsamma.
Margarin – som Lätta – är en blandning av vegetabiliska oljor, vatten och ibland mjölk tillsammans med lecitin från sojabönor och solrosfrön. Inga konstigheter alltså. Skillnaden mot smör är att margarin innehåller både mindre och nyttigare fett som hjälper till att hålla kolesterolet på normala nivåer.
Margarin är också ett klimatsmart val. Växtbaserade produkter har betydligt lägre påverkan på klimatet och miljön än mjölkbaserade alternativ. En livscykelanalys2 av växtbaserade margariner och matfetter visar att smör har 3,5 gånger högre påverkan på klimatet. Jämfört med smör så orsakar våra produkter:
- 70% mindre koldioxidutsläpp
- 2/3 mindre odlingsmark
- Hälften så mycket vattenförbrukning
Quantis Consulting 2018, an International Sustainability Consultancy specializing in Life Cycle Assessments (LCAs).