use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Margarin har funnits på våra mackor och livsmedelshyllor sedan 1800-talet. Det tycker vi att det ska fortsätta göra, för både hälsa och klimat.

Alla våra produkter är bättre för både miljön, klimatet och hälsan än mjölkbaserade produkter som smör. De innehåller inga transfetter och innehåller nyttiga omättade fetter. I nya Lätta ökar vi mängden nyttig rapsolja och tillsätter solrosolja och kokosolja i stället för palmolja. I övrigt är receptet detsamma.

Margarin – som Lätta – är en blandning av vegetabiliska oljor, vatten och ibland mjölk tillsammans med lecitin från sojabönor och solrosfrön. Inga konstigheter alltså. Skillnaden mot smör är att margarin innehåller både mindre och nyttigare fett som hjälper till att hålla kolesterolet på normala nivåer.

Margarin är också ett klimatsmart val. Växtbaserade produkter har betydligt lägre påverkan på klimatet och miljön än mjölkbaserade alternativ. En livscykelanalys2  av växtbaserade margariner och matfetter visar att smör har 3,5 gånger högre påverkan på klimatet. Jämfört med smör så orsakar våra produkter:

    • 70% mindre koldioxidutsläpp
    • 2/3 mindre odlingsmark
    • Hälften så mycket vattenförbrukning
2https://upfield.com/purpose/better-planet/climate-action/
Quantis Consulting 2018, an International Sustainability Consultancy specializing in Life Cycle Assessments (LCAs).